Clear Air - Новини
Best air cleaning technologies for fresh and clean air in your indoor environment

Новини

Полезно и интересно

Ново Портфолио

12-09-2018

Изключително сме радостни да ви информираме, че раполагаме с чисто ново портфолио. Новите модели пречистватели за въздух на бранда Winix са пречистват по-голям капацитет на помещението с още по-стилен дизайн, вписващи се във всеки интериор, разполагат с разнообразни функции и още по-фина филтрация, оставяйки чиста и свежа атмосфера. Нашият екип е на разположение да Ви посъветва кой модел е най-подходящ за Вашите нужди!

Децата са по-податливи на заболявания, причинени от замърсяването на въздуха в помещенията

18-05-2018

Частици от фин прах са толкова микроскопични, че не успяват да се утаят и стоят във въздуха. Поради своята малка маса, те не успяват да бъдат естествено филтрирани и задържани при вдишване от човек, затова навлизат по-дълбоко в дробовете, като причиняват значително по-големи вреди дори и от частиците, които се задържат на пода. Особено важна е филтрацията, която се използва и доколко улавя именно тази финна прах. Децата по-често да дишат през устата си, а не чрез носа, което предоставя, по-малка възможност за филтриране на частиците от носните реснички в горните дихателни пътища. Децата са по-активни от възрастните, като обема на вдишвания въздух се увеличава с дейностите, дължащи се на повишена сърдечна и дихателна честота. Токсините влизат в кръвта на детето по-бързо, отколкото при възрастните. 🌍Детската имунна система не е толкова зряла, колкото при възрастните, така че те са по-податливи на възпалителни и алергични реакции.

Повече от 95% от населението на света диша замърсен въздух

04-05-2018 National Geographic

Повече от 95% от населението на света диша нездравословен въздух и най-тежко засегнати са бедните нации, се казва в нов доклад. Според годишния доклад на "Глобал еър", публикуван от Института по здравеопазване, продължителното излагане на замърсен въздух причинява приблизително 6.1 милиона смъртни случая по света през 2016 г. В доклада се казва, че дишането на замърсен въздух въздух води до инфаркти, рак на белия дроб и хронични белодробни заболявания, причинявайки при много от тях преждевременна смърт.

Алерген на месеца: дървесен прашец

28-03-2018

Март може да е грубо време за хора с пролетни алергии. Причината: Някои видове дървета започват да отделят полен, който може да се носи във вятъра на километри, дори в дома ви, което води до кихане, кашляне и всички други неприятни симптоми на алергия. Специфичните виновници са дървета с фин, прашен, едва видим цветен прашец, който лесно може да бъде издухан от силен бриз. Вдишването на съвсем малко количество е достатъчно, за да предизвика реакция.

Какво представляват Фините Прахови частици?

07-03-2018

Фините прахови частици са микроскопични твърди или течни вещества, суспендирани в земната атмосфера. Източниците на прахови частици могат да бъдат естествени (които се срещат в природата) или изкуствени. 🌍Главните източници на естественото прахово натоварване са: ерозия на почвата и минералите – главно от вятъра и водата; микроорганизми, например спори; морска сол; вулкани; горски пожари 🚙Главни причинители на прах от дейността на хората: Стопанска дейност; строителство; транспорт: бензинови двигатели, дизелови двигатели; частици от износването на спирачки, катализатори, гуми, улично покритие. 🏠 Домашни нужди: отопление и готвене: газ, нафта, дърва, въглища и други твърди горива; пушене (затворени помещения); селско стопанство включително и паленето на стърнища; ⚕️Какво влияние оказват ФПЧ върху човешкото здраве? Прахът постъпва в организма предимно чрез дихателната система, при което по-едрите частици се задържат в горните дихателни пътища, а по-фините частици (под 10 mm - ФПЧ10) достигат до по-ниските отдели на дихателната система, като водят до увреждане на тъканите в белия дроб. Деца, възрастни и хора с хронични белодробни заболявания, грип или астма, са особено чувствителни към високи стойности на ФПЧ10. Вредният ефект на замърсяването с прах е по-силно изразен при едновременно присъствие на серен диоксид в атмосферния въздух. Установено е тяхното синергично действие по отношение на дихателните органи и откритите лигавици. Другите фини прахови частици са отговорни за засилването на алергиите, асматични пристъпи, дихателни смущения, рак на белия дроб, както и увеличен риск от възпаление на средното ухо на децата. Освен това се предполага, че те имат въздействие върху заболяванията на сърцето и кръвообръщението (например сърдечен инфаркт). Размера на въздействието на частиците върху дихателните пътища зависи от токсичността на частиците като например олово, ванадий, берилий, алуминий, живак, въглеводородни съединения, а също и от големината на частиците: колкото по-малки са частиците, толкова по–дълбоко проникват те в белите дробове на човека.

Мръсният въздух отключва поне пет заболявания

07-02-2018

Доколко проблемът е сериозен от чисто медицинска гледна точка? Много е сериозен! Действително влошеното качество на атмосферния въздух - особено превишаване на нормата на замърсяване от някои форми на битовото отопление, от отработени газове, от фини прахови частици - водят в много случаи до повишаване на определен вид заболеваемост. Какво казват учените от Европа за състоянието на въздуха на континента като цяло? Учените потвърждават данните за завишаване на тези пет основни заболявания, които са в пряка връзка с качеството на атмосферния въздух. Много интересни данни се публикувани в периода от 2014 до 2016 година. Оповестени са проучвания, в които се намира пряка корелация между качеството на атмосферния въздух и такива заболявания като тревожното безпокойство, аутизма, диабета и дори затлъстяването при децата. Традиционно свързваме проблема с белодробните болести. Какво казва статистиката за тях? Проучване на Европейската асоциация по белодробни заболявания определено свързва тези болести с нарушеното качество на въздуха. През 2016 г. статистиката за Европа е близо 420 000 души. България не остава встрани от тези песимистични прогнози - и у нас се наблюдава едно покачване на заболяванията. В страната ни 50 души на ден загиват от проблеми и усложнения, свързани с качеството на въздуха. За 2014 г. това са общо 13 700 души, а за 2016 г. - 18 200 Коя химическа съставка в замърсения въздух е най-опасна за здравето ни? Данните показват, че най-големият замърсител е битовото отопление. Втори по значимост са отработените газове от автомобилите. Вредните химически вещества са азотен, серен диоксид, неметанови летливи органични съединения, амоняк, метан и други. Не трябва да се забравя и ролята на концентрацията на озона.

Мнение на наш клиент

19-01-2018

Благодаря за експресната доставка. HR950 работи прекрасно, Благодаря Ви, че сте проявили предприемчивостта да бъдете вносители на Winix за България.

Чистият въздух и здравословната среда не са лукс, а необходимост Научете повече в специалната ни статия

04-01-2018

https://www.dnevnik.bg/pr_sfera/2017/12/21/3100755_chistiiat_vuzduh_i_zdravoslovnata_sreda_ne_sa_luks_a/

Какви мерки трябва да се вземат, за да дишаме по-спокойно

29-11-2017

1. Всички да знаят колко е мръсно Данните за качеството на въздуха трябва да бъдат лесно достъпни, лесно разбираеми и да предупреждават, вместо да се публикуват с ден закъснение. 2. Енергийни помощи, но не за твърди горива Над половината от замърсяването с фини прахови частици в страната идва от битово отопление. В момента енергийните помощи за бедни отиват предимно за твърди горива (дърва и въглища), тъй като са най-евтини. Ако тези субсидии са достатъчни за използването на други източници на енергия и го насърчават целево (а не да се използва най-евтиният, поне в краткосрочен план, вариант), нивата на фин прах ще намалеят значително. 3. По-умни данъци Автомобилните данъци отчитат "еко" фактора на превозното средство в минимална степен. С покриването на екологични стандарти се получават отстъпки от данъците, но основните критерии за определяне на таксата са мощността и възрастта на колата. 4. Истински технически прегледи на автомобилите Ефективният контрол върху автомобилите е единственият начин замърсяванията от тях да се намалят до приемливи нива. Техническите прегледи в момента до голяма степен са формалност поне по отношение на филтрите за твърди частици на дизеловите двигатели и въобще всичко, което излиза от ауспусите. 5. Повече зелени площи и градска хигиена Зелените площи са важни, тъй като дърветата абсорбират Финните прахови частици. Източник: www.dnevnik.bg

Прахът, който дишаме!

02-11-2017 www.dnevnik.bg

Мръсният въздух е проблем и в България и засяга сериозно здравето на хората. Колко опасни са фините прахови частици, кои са големите замърсители навън и в помещенията и възможно ли е да имаме информация опасен ли е въздухът навреме - вижте във видеото.

Замърсяването на въздуха в офиса има сериозни последици за здравето

24-10-2017

Проучване във Великобритания сочи, че почти 70% от служителите смятат, че лошото качество на въздуха на работното им място оказва негативен ефект върху ежедневната им работоспособност и благосъстояние. Отварянето на прозорците е най-често използвания начин за проветряване, като 60% от работещите в офиси заявяват, че това е първото нещо, което правят, ако усетят нужда от чист въздух. "Макар че това се приема като най-естествения начин да проветрим и да се справим с мръсния въздух вътре в офиса, отварянето на прозореца всъщност създава риск от допълнително замърсяване на въздуха вътре, защото така можем да вкараме и токсично замърсяване на въздуха отвън", установява проучването.