Защо е важно да използваме овлажнител за въздух?

Защо е важно да използваме овлажнител за въздух?
Новини | ClearAir Admin | 06.12.2022

Климатиците и някои видове локално отопление циркулират сух въздух и намаляват значително нивото на влажност в помещенията. Сухият въздух въздейства неблагоприятно върху човешкото здраве и може да причини изсъхване на носната лигавица, раздразнение и/или изсъхване на кожата, както и появата на различни алергии.  Влажност на въздуха извън нормите насърчава развитието на бактерии и вируси, а също така изсушава косата и кожата.
 

1. Превенция срещу грипоподобни симптоми. Автори на проучване отбелязват, че овлажнителите могат да намалят риска от заразяване с грип.  Изследователите установили, че нивата на влажност над 40 процента бързо деактивират вирусните частици, което ги прави много по-малко вероятно да бъдат инфекциозни.

2. Увеличаването на количеството влага във въздуха  може да намали хъркането. Ако въздухът е сух по-малко вероятно е дихателните пътища на човек да бъдат достатъчно смазани, което може да влоши хъркането. Пускане на овлажнител през нощта може да помогне за облекчаване на някои симптоми.

3. Поддържане на кожата и косата хидратирани. Някои хора забелязват, че кожата, устните и косата им стават сухи и крехки през зимата. Много видове отоплителни тела изпомпват горещ и сух въздух през къщата или офиса, което може да направи кожата суха, сърбяща или лющеща се. Студеният въздух навън също може да изсуши кожата. Използването на овлажнител за добавяне на влага към вътрешния въздух може да помогне за намаляване на появата на суха, напукана кожа.

Оптималното ниво на влажност в дома е 40-60%.

 

 

 

Галерия
Прочети още..