Какво е HEPA филтър и защо е важен?

Какво е HEPA филтър и защо е важен?
Новини | ClearAir Admin | 12.05.2023

Когато избирате пречиствател на въздух за вашия дом или офис, ключов елемент, който трябва да разгледате, е HEPA филтърът. Качеството на HEPA филтъра, използван от пречиствателя на въздуха, е от голямо значение, тъй като той е най-важният елемент в процеса на филтриране, пречиствайки въздуха от вредни за здравето частици и освобождавайки чист въздух.

Но какво представляват HEPA филтрите? Как действат? Защо са толкова ефективни срещу вируси, бактерии и алергени? Тук ще намерите всичко, което трябва да знаете.

Какво е HEPA филтър?
Филтрите HEPA (High Efficiency Particulate Air) са филтри с голям капацитет за филтриране на малки частици (наистина малки!). HEPA филтрите премахват повече от 99,9% от частиците от въздушния поток, който преминава през тях. Тези частици могат да бъдат алергени, вируси, бактерии, химически съединения, прах и много други.

Това е от голяма полза за хора с астма, алергии или тези, които страдат от дихателни проблеми. Тези типове филтри стават много важни по време на кризата с COVID-19, като помагат за намаляване на вируса на закрито, като по този начин се намалява разпространението на вируса.

Как работят HEPA филтрите?
 Пречиствателите на въздуха абсорбират въздуха, прекарват въздуха през серия от филтри (включително HEPA филтър) и освобождават чист въздух в помещението. Филтърът се състои от мрежа от произволно разположени влакна, които обикновено са слоеве от целулоза, синтетични влакна или стъклени влакна. Тези влакна са подредени във форма на акордеон, което им дава по-голям капацитет за улавяне на частиците. HEPA филтърът лесно премахва патогени, по-големи от 0,3 микрона.

Ефективност на HEPA филтъра
За да изберете между един или друг пречиствател на въздуха, трябва да знаете какъв тип HEPA филтър използва всеки пречиствател. Следователно, трябва да започнете, като знаете какъв процент частици могат да задържат различните видове HEPA филтри.

HEPA филтърът трябва да бъде сертифициран
При избора на HEPA филтър е важно той да е сертифициран. За да бъдат сертифицирани, HEPA филтрите и пречиствателите на въздух трябва да преминат определени тестове. В Европа HEPA филтрите трябва да отстраняват най-малко 99,95% от частиците от въздуха.

В Европа  HEPA филтрите са класифицирани от стандарта UNE-EN 1822-1: 2020.

TRUE HEPA филтър (американска класификация) е този, използван от WINIX в нашите пречистватели на въздух, той е между H13 и H14 (европейска класификация), филтрира 99,97% от частиците.

Какво представлява истинският HEPA филтър?
Типът филтър, използван най-често от пречиствателите на въздух WINIX
В САЩ, за да се счита за истински HEPA филтър, HEPA филтърът трябва да бъде сертифициран да премахва 99,97% от всички микроскопични частици с размер от 0,3 микрона. 0,3 микрона е най-малкият размер на частиците, които влизат в белите дробове. Микроните, които са една милионна от метъра, са начинът, по който се измерват частиците. Невъзможно е човешкото око да наблюдава нещо по-малко от 10 микрона.

 

Прочети още..